Kraftfoder kan hämma prestationen
Datum 2014-01-21, Tid 22:32:00
Forskargruppen från SLU ville undersöka hur högpresterande hästar fungerar på ett tidigt skördat, energirikt grovfoder - liknande det som används för högproducerande mjölkkor. Den viktigaste anledningen är att minska de "välfärdssjukdomar" som drabbar dessa hästar såsom kolik, diarré, beteendestörningar och korsförlamning.
I studien jämfördes en foderstat med enbart hösilage som hade högt energiinnehåll (10,4 MJ/kilo ts) med en likvärdig foderstat där hösilaget var senare skördat (8,8 MJ/kilo ts) och kompletterades med lika många kilo torrsubstans kraftfoder.
Kraftfoder gav mer mjölksyra
Hästarna som fick kraftfoder hade högre koncentration av mjölksyra i plasman efter träning jämfört med de som bara åt hösilage. Men det fanns inga skillnader i hjärtfrekvens, andningsfrekvens eller kroppstemperatur - vare sig i vila eller i samband med träning. Det fanns också en tendens till att de hästar som inte åt något kraftfoder kunde nå en högre hastighet innan mjölksyran nådde en viss nivå, vilket tillsammans med de andra resultaten tyder på att hästarna - i frånvaro av kraftfoder - anpassar sin ämnesomsättning så att de klarar av aerobisk träning bättre.
Hästarna som enbart åt hösilage hade lägre glykogendepåer i musklerna både före och efter ansträngning. Det skulle kunna tyda på att det tar längre tid för hästarna att fylla på sina depåer igen efter att de tömts, hästarna hade arbetat ungefär 96 timmar före testet på rullmatta och det kan normalt ta flera dagar att fylla depåerna igen. Det fanns däremot ingen skillnad i hur mycket glykogen som gick åt under själva testet, depåerna minskade lika mycket oavsett om hästarna fick kraftfoder eller inte.
Vikten påverkades inte
En vanlig anledning till att högpresterande hästar får för lite grovfoder är en rädsla för att hästen ska gå upp i vikt, framför allt på grund av mer bukfylla. I studien från SLU fanns ingen skillnad i kroppsvikt beroende på foderstaten de dagar hästarna testades på rullmatta, och bara en marginell skillnad vid andra mätningar.
Forskarna avslutar med slutsatsen att en foderstat utan kraftfoder, och med ett grovfoder med högt energiinnehåll, påverkar hur ämnesomsättningen svarar på ansträngning. Och det verkar som att det har positiva snarare än negativa effekter på prestationen, möjligen med undantag för glykogendepåerna.
Jag ger mina hästar havre och betfor. Havren tycker jag ger absolut bäst energi och är bra till muskelbildning. Betfor ger jag som något extra på morgonen, men bara 1dl då de kan få en typ av diabetes.
Det här var definitivt intressant fast jag är lite fascinerad över den där biten om att man fodrar mindre med hö av rädsla av att hästen ska gå upp i vikt snarare än att dra ner på kraften. Det låter så omvänt. Däremot har jag haft hästar som har haft svårt att hålla hullet. Då kan kraftfoder vara ett bra komplement till höet men då är tillgången till hö fortfarande fri.
Jag har en väldigt pigg häst, så han får inget kraftfoder då han blir extremt svår när han får extra energi, så vi gör morotsslantar som foder så han får tugga med dem andra hästarna.