Dressyrhästar ÄR räddare..?
Datum 2014-03-03, Tid 11:53:00
1. Flykt: Hästen hoppar åt sidan och galopperar iväg mer än fyra språng.
2. Sidsteg: Hästen hoppar åt sidan och travar eller galopperar iväg mellan 2-4 språng.
3. Alert: Hästen rycker till och kan ta upp till två steg åt sidan.
4. Huvud upp: Hästen kastar upp huvudet och slutar äta, men flyttar sig inte.
5. Inget: Hästen uppmärksammar eventuellt händelsen (vänder öga och/eller öra mot objektet) men slutar inte att äta och lyfter inte på huvudet.
Två olika studier
I den första studien testades 32 varmblodiga ridhästar med i huvudsak svensk eller tysk härstamning. Hästarna var mellan ett och nio år gamla och kategoriserades som hopp- eller dressyrhästar baserat på faderns BLUP-index. För att räknas som hopphäst skulle hästen vara efter en hingst med lägst 110 i hoppindex och 15 enheter lägre i dressyr, och vice versa. Om pappan inte hade svenskt index skulle han ha tävlat på högsta nivå i den aktuella disciplinen. För att få vara med i studien var hästen även tvungen att vara tränad enbart för "sin" disciplin med siktet inställt på tävling (för de hästar som hade åldern inne).
I den andra studien testades nittio varmblodiga ridhästar mellan ett och sjutton år. Här delades hästarna upp efter sitt eget index i hoppning och dressyr. En häst bedömdes vara hopphäst om den hade minst 120 i BLUP-index för hoppning och minst tio enheter lägre för dressyr, och tvärtom. Det lägre indexet fick heller inte överstiga 119. För hästar som ännu inte fått något eget index skulle båda föräldrarna tillhöra samma disciplin och ett index beräknades utifrån föräldrarnas avelsindex.
Man delade även upp hästarna i tränade och icke tränade, där de som ridits i mer än ett halvår hamnade i gruppen tränade. Fram till dess antog man att träningen för hopp- och dressyrhästar är ganska likvärdig. Det tränade hästarna som var med i studien tränades och tävlades enbart i en disciplin.
Starkare reaktioner
Studierna fick liknande resultat. Dressyrhästarna reagerade i båda fallen starkare på plastsäcken oavsett ålder och träningsstatus, det fanns en tendens att hopphästarna återgick till havren snabbare. Reaktionen hos hästarna avtog från första till sista testtillfället, särskilt för den tränade gruppen. Den otränade gruppen vande sig inte lika snabbt. Utifrån dessa resultat kan man säga att påståendet om dressyrhästens lättskrämdhet stämmer, och att det inte enbart beror på hur den tränas.
Ja.. jo.. det är mycket väl möjligt men jag tänker att det är mycket mer som spelar in. Det är ju mer intressant att fråga varför dressyrhästar är räddare än hopphästar. Hänger det ihop med avel? Annan träning? Människorna som hanterar dem?
Det är väl det vi bör fråga oss om vi vill vidare mot en tryggare hästsport?
Tycker väl att rasen spelar in mycket också! Och precis som kommentaren ovan säger så VARFÖR är det så. Hur ser hanteringen ut i övrigt.
Väldigt intressanta studier! Anledningen är för mig som arbetat med dressyrhästar på elitnivå ganska självklar, man vill ha dressyrhästarna vakna och känsliga för att de ska kunna prestera på tävlingsbanan. Det medför ju även att de ofta blir känsligare för saker runtomkring, även om jag personligen tror att det går att träna bort genom att få hästen att lita fullt ut på ryttaren så den inte behöver tänka på vad som händer runtomkring.
Väldigt intressant! En hopphäst "behöver" ju vara lite modigare, tittiga hinder osv vilket kan ha gjort att de helt enkelt har blivit säkrare, det här var bara en teori men det kan mycket väl vara så. Samma sak som att man vill ha en dressyrhäst väldigt känslig! :)
Mycket intressant, håller med om att dressyrhästar överlag är räddare :)